Ben Aldırma Nasıl Yapılır, İz Kalır mı?

Ben aldırma işlemi ameliyat ve ameliyatsız yöntemler olan (lazer, radyofrekans, plazma, elektrokoter ve kriyoterapi) ile 5 dakika içinde yapılabilmektedir.

Ben aldırma sonrası ne kadar izin kalacağını, uygulanan yöntem ve doktorun ben alımı konusundaki tecrübesi belirlemektedir.

Ben aldırma
Radyofrekans ile ben aldırma işlemi sonrası görüntü.

Bu yazıda, ben aldırma işleminde kullanılan yöntemleri yakından tanıyacak, yapılış şekillerini hazırladığımız videolardan izleyeceğiz. Aynı şekilde avantajları ve dezavantajlarını göreceğiz. Ayrıca ben aldırma sonrası iyileşme süreci ve iz kalma risklerinden bahsedeceğiz.

Benler (Nevüs) Nedir, Neden Olur?

Başlıkta da belirtildiği gibi nevüs olarak da tabir edilen benler, yerleşim yerine göre dermal, epidermal ve melanositik olarak 3 gruba ayrılır. Ayrıca kendi içerisinde farklı isimlerle anılmaktadır. (1).

Melanositik benler doğuştan (konjenital) ve yaşamın ilk 6 ayı ve sonrasında 20-30 yaşına kadar (edinsel) oluşabilir ve sayılarında artış görülebilir. Boyutları 0,2 mm kadar küçük olabileceği gibi vücudun büyük bir bölümünü kaplayabilen dev kıllı benler şeklinde de olabilir. (2).

Derinin yer aldığı katman (dermis, epidermis katman), yüzeysel ve kabarıklığına göre junctional, bileşik ve dermal benler olarak sınıflandırılmaktadır. (3).

Benler büyük ölçüde iyi huylu olmalarına karşın, melanom dediğimiz cilt kanseri riski içermektedir. Bu nedenle özellikle koyu renkli, etrafı tam olarak simetrik olmayan, renk geçişleri olan benler risk içermektedir. Bu nedenle benlerin aldırılması önerilir. Kanser korkusu ile yaşamaktansa 5 dakikalık bir işlem ile risk ve estetik açıdan kötü görünümden kurtulabilirsiniz. (4).

Ben Aldırma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Her insan gördüğü vücudundaki lezyonun ben olduğunu bilir. O nedenle teşhis gerekmemektedir. Fakat kanserleşme riski içerdiği için öncelikli uzmanlın alanının dermatoloji (cildiye) olduğunu belirtmek istiyorum. (5).

Kanser riski içermeyen bir lezyonunuz varda direkt olarak ben alım aşamasına geçebilirsiniz. Ben alımı için yine dermatoloji, genel cerrahi ve plastik cerrahi uzmanlarından hizmet alabilirsiniz.

Ben Aldırma Nasıl Yapılır? Hangi Yöntemler Uygulanır?

Yazının giriş kısmında da belirtiğim gibi ben aldırma işlemi ameliyat ve daha gelişmiş teknikleri bünyesinde barındıran ameliyatsız yöntemlerle yapılabilmektedir.

Kendimden örnek verecek olursam: Ameliyat dahil tüm yöntemleri uygulayacak tecrübe ve teknik donanıma sahibim; fakat öncelikli uyguladığım yöntem radyofrekans olduğunu belirtmek istiyorum. (6). Bunun nedenini yazının devamında göreceksiniz. Şimdi dilerseniz ben aldırma yönteminde uygulanan teknikleri görelim.

Lazerle Ben Aldırma

Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerine ilk olarak insanların en çok aradığı yöntemlerden biri olan “lazerle ben aldırma” ile başlamak istiyorum. İlk olarak 1959 yılında Maiman’ın geliştirdiği “Ruby” lazer ile başlandı. (7).

Aradan geçen süreçte lazer cihazları hızla geliştirildi. Dalga boyları artırılarak, ışık renkleri kızılötesi teknolojiye kavuştu. Böylece ben aldırma ve kılcal damar tedavisi yanı sıra birçok patoloji de kullanılmaya başlandı.

Lazer’in etki mekanizması: Lazer ışığı ciltten koyu renkli dokular olan melanin, hemoglobin yanı sıra su ve karoten tarafından emilerek etki etmektedir. Yüksek ısı ile istenmeyen dokuyu tahrip etmektedir. (8).

Lazerle ben aldırma işlemi tecrübeli uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çünkü cihaz türü seçimi, uygun dalga boyunun iyi seçilmesi gerekir. Aksi halde maalesef istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. (9).

Aşağıda yer alan iki farklı video ile lazerle ben aldırma işleminin nasıl yapıldığını göstermek istiyorum.

Tecrübesiz kişiler tarafından yapılması halinde maalesef istenmeyen sonuçlarla karşılaşacağınızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Radyofrekans

Şimdi ise benim ve bazı meslektaşlarımın en çok uyguladığı yöntem olan radyofrekans ile devam etmek istiyorum. (10). Radyofrekans ile ben aldırma işlemi tüm benlerde uygulanabilir. Koyu ya da yüzeysel olması gerekmez. Tüm benlerde uygulanmakta ve 2-3 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilmektedir. Uygulama öncesi anestezi, uyuşturma gerekmez. Ağrı vve acı çok minimum düzeyde olmaktadır. (11).

Kanserleşme riski bulunan benler için de parça alınmasına imkan sağlamaktadır. Elektrik enerjisini radyo dalgalarına dönüştüren cihazın ucu bene dokundurulduğu anda buharlaştırma yapmaktadır. Aşağıda yer alan videoda nasıl yapıldığını görerek devam edelim.

İsterseniz bir de farklı bir uzmanın yaptığı radyofrekans ile ben aldırma işlemini görelim mi? Op. Dr. Atilla Kaya’nın yaptığı işlemi aşağıda yer alan videodan izleyebilirsiniz. (12).

Plazma (Plexr)

Şimdi de ameliyatsız ben aldırma yöntemlerine yeni katılan küçük mü küçük bir cihaz ile devam edelim. Halk arasında plexr ile ben aldırma olarak biliniyor. Oysa ki uygulamanın doğru tabiri plazmadır. Plexr kullanılan cihazın markasıdır.

Plazma ile ben aldırma işlemi de radyofrekans benzeri bir mantıklı yapılmaktadır. Plazma cihazı ucu ile ben arasında kalan hava plazmaya dönüştürülerek etki etmektedir. Bene dokunduğu anda küçük parçalar halinde buharlaştırma yapmaktadır. (13).

Cihaz öylesine küçük ki elektrik kablosuna bile gerek kalmadan şarj edilebilen piller ile çalışmaktadır. Aşağıda yer alan videoda plazma yöntemi ve uygulanışını görebilirsiniz.

Kriyoterapi

Yazının geride kalan kısmında hep cihazlar yardımı ile ben aldırma işlemlerini gördük, şimdi ise cihaz yerine sıvı azot (kriyojenler) ile ben aldırma işlemine bakacağız. Kriyoterapi (dondurarak ben alımı) işlemi özellikle dermatoloji uzmanlarının sıkça kullandığı bir yöntemdir. (14). Ben aldırma yanı sıra siğil tedavilerinde de uygulanmaktadır. (15).

Kriyoterapi ile ben aldırma işleminde ağrı ve iz kalma riski diğerlerine göre her zaman fazladır. Ben üzerine uygulanan kriyojen, cildin protein yapısını bozarak çürütmektedir. 10-15 Gün içerisinde etki edilen kısım çürüyerek düşmektedir. Düşmesi ile birlikte duruma göre tekrar bir uygulama gerekebilir. Fazla derine etki etmesine bağlı olarak da çukurluk kalmasına neden olabilir.

Kriyoterapinin nasıl yapıldığını da aşağıda yer alan videodan izleyebiliriz.

Ameliyatla Ben Aldırma

Ve en son yönteme gelmiş bulunuyoruz. Ben aldırma işlemlerinde ameliyatı en sona bıraktım; çünkü diğerleri kadar pratik ve avantajlı değildir. Ayrıca sonrasında kalacak iz miktarının büyük olması nedeniyle önermiyorum diyebilirim. (16).

Küçük bir ben (5-6mm) aldırmak istediğinizde çevresinden 1 ile 1,5 cm’lik alanda kesi yapılması gerekir. Aynı şekilde daha derin noktaya inmesi gerekir. Oluşan boşluğu kapatmak için de dikiş atmak gerekir. Yapılan bu kesi ve dikiş iz kalmasına neden olur.

Kanserleşme riski olan benlerin ameliyatla alınması fikri yaygındır. Amaç, ameliyatla çıkarılarak, incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilmesi içindir. Benden parça almak ve incelemeye göndermek için ille de ameliyat gerekmez. Bunu radyofrekans ya da yüzeysel benlerde punch biyopsi dediğimiz yöntemle kolayca yapabiliriz.

Ben aldırma ameliyatının da nasıl olduğunu izleyelim. Diğerlerinde herhangi bir uyarı yapmadım. Ama bu videoda yapmak zorundayım. İzleyeceğiniz video biraz korkutucu olabilir.

Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?

Araştırma yapan insanların en çok merak ettiği hususların başında “ben aldırma sonrası iz kalır mı?” sorusu olmaktadır. Öncelikle hiç bir şekilde iz kalmaz diyemeyiz.

Tabii ki öncelikle ben aldırma sonrası süreci bilmeniz gerekir. İşlem sonrası örnek: radyofrekans ile alınan benlerde 5-6 gün içerisinde kabuklaşma ve kabuğun kendiliğinden düşmesi beklenir. Oradan pembe bir doku çıkarak 1-2 ay içerisinde normal doku ile aynı hale gelecektir.

İyileşmenin daha hızlı ve en iyi şekilde olması için sizlere bir ürün önerisinde bulunmak istiyorum. Avon’un bilim adamları tarafından geliştirilmiş olan Anew Cildi Yenileyen Ampuller, zarar görmüş olan kolajen dokusunu onarmaya ve kaybettiğiniz 7 yıllık kolajeni geri kazandırmaya yardımcı olur. Ürün ile ilgili iletişim sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Tecrübeli bir hekim tarafından, uygun yöntemle yapılması halinde fark edilir bir iz kalmaz. Sizi tanımayan biri ben aldırdığınızı bile fark edemez.

Yeterli tecrübeye sahip olmayan birinin yapması halinde ve ameliyat ile beni çıkarması halinde ise ben kalmaz demek imkansızdır. Yani, iz kalıp kalmaması hizmet alacağınız doktorun tecrübesi ve uygulayacağı yöntem belirlemektedir. (17).

Ben radyofrekans ve plazma yöntemi uyguluyorum. Fark edilir bir iz kalmıyor. Genel cerrahi uzmanı olmama ve ameliyat yapma yetkim olmasına karşın, ben alımında uygulamıyorum.

Ben Aldırma Fiyatları Ne Kadar?

Ücret tespitinde benlerin büyüklüğü, sayısı ve kişinin sigortalı olup, olmadığına bakmaktayız. 0,5mm ve üzeri şeklinde ücretlendirme yapılmaktadır. Aynı şekilde kişi birden fazla ben aldırma işlemi yaptırabilir. İlk ben sonrası eklenen her benin ücreti %50 daha ucuza yapılmaktadır. Buna ek olarak SGK varsa ayrıca %50 indirim imkanı elde etmektedir. (18). Bu nedenle burada herhangi bir fiyat yazamıyoruz.

REFERANSLAR

1. Solomon, L. M., Fretzin, D. F., & Dewald, R. L. (1968). The epidermal nevus syndrome. Archives of Dermatology, 97(3), 273-285.

2. MacKie, R. M., English, J., Aitchison, T. C., Fitzsimons, C. P., & Wilson, P. (1985). The number and distribution of benign pigmented moles (melanocytic naevi) in a healthy British population. British Journal of Dermatology, 113(2), 167-174.

3. Betti, R., Menni, S., Cerri, A., Vergani, R., & Crosti, C. (2001). Seborrheic keratosis with compound nevus, junctional nevus and basal cell carcinoma in the same lesion. Dermatology, 203(3), 265-267.

4. Aloi, F., Pich, A., & Pippione, M. (1996). Malignant cellular blue nevus. Dermatology, 192(1), 36-40.

5. Fung, M. A. (2003). Terminology and management of dysplastic nevi: responses from 145 dermatologists. Archives of dermatology, 139(10), 1374-1375.

6. Şirin, S. (2017, Şubat 10). Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?. Erişim adresi: https://www.sehersirin.com/ben-tedavisi-nasil-yapilir/

7. Gross, A. J., & Herrmann, T. R. (2007). History of lasers. World journal of urology, 25(3), 217-220.

8. Koç, E., & Dinçer, D. (2012). Lazere Giris ve Genel Bilgiler/Introduction to Laser and General Information. Turkderm, 46, 2.

9. Nanni, C. A., & Alster, T. S. (1998). Complications of carbon dioxide laser resurfacing. An evaluation of 500 patients. Dermatologic Surgery, 24(3), 315-320.

10. Altınsoy, A. (2020, 17 Ekim). Ben Aldırma Nasıl Yapılır? Hangi Yöntemler Uygulanır?. Erişim adresi: https://www.adilaltinsoy.com/ben-aldirma-yontemleri/

11. Chan, H. H. (2005). Effective and safe use of lasers, light sources, and radiofrequency devices in the clinical management of Asian patients with selected dermatoses. Lasers in Surgery and Medicine: The Official Journal of the American Society for Laser Medicine and Surgery, 37(3), 179-185.

12. Kaya, A. (2020, 13 Ekim). En iyi ben aldırma yöntemi hangisidir?. Erişim adresi: https://www.dratillakaya.com/en-iyi-ben-aldirma-yontemi-hangisidir

13. Rossi, E., Farnetani, F., & Pellacani, G. Applications of plasma exeresis in dermatology.

14. Hosaka, Y., Onizuka, T., Ichinose, M., Yoshimoto, S., Okubo, F., Hori, S., & Keyama, A. (1995). Treatment of nevus Ota by liquid nitrogen cryotherapy. Plastic and reconstructive surgery, 95(4), 703-711.

15. Rosenberg, A., & Yates, J. M. (2004). Cryotherapy for treatment of anogenital warts. Journal of the Association of Nurses in AIDS Care, 15(6), 72-77.

16. WU, D., ZHANG, C., XIONG, B., & ZHAO, Z. M. (2008). Analyzing operation information of 877 patients with melanocytic nevus [J]. Chinese Journal of Aesthetic Medicine, 11.

17. Kaya, A. (2020 1 Ekim). Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?. Erişim adresi: https://www.ideaklinik.com/ben-aldirma-sonrasi-iz-kalir-mi.html

18. Gövercin, M. (2020 2 Şubat). Ben Aldırma Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir